ازن چیست؟ ازن یک مولکول ناپایدار و از سه اتم اکسیژن تشکیل شده است. این گاز بسیار فعال است و به سرعت با مواد آلی ...
در ابتدای این مقاله به استحضار می رساند استفاده از ازن ژنراتور و ازن ساز در تصفیه آب استخر برای حذف آلودگی ها میکروبی و شیمیایی است که این موضوع به افزایش شفافیت آب استخر کمک خواهد کرد. لذا ابتدا به شناخت آلودگی های موجود در استخرهای شنا و ارائه روش مناسب تصفیه هر یک از انواع آلودگی پرداخته می شود:
آب استخرهای شنا سریعا بوسیله استفاده کنندگانی(شناگران) که آلودگی هایی شامل چربی ومواد دفعی بدن مانند ترشحات بینی، بزاق دهان، عرق بدن، مواد مدفوعی، ادرار، کرم ها و لوسیون ها مختلف بدن را در آب استخر وارد می کنند، همچنین به همان میزان مو و گردوغباری که از طریق باد و موادی که از اطراف استخر رو باز وارد آن می شوند، آلوده میگردند.
در این راستا آلودگی های استخرهای شنا به ۳ گروه تقسیم می می شوند:
الف- آلودگی های فیزیکی: مواد نامحلول و کلوییدی که توسط شناگران و از فضای اطراف وارد آب استخر می شود، موجب کدورت آب می گردد و غذای میکروارگانیزم ها را تامین می کند.
ب- آلودگی های شیمیایی:آلودگی شیمیایی آب استخرهای شنا شامل مواد شیمیایی مورد استفاده در تصفیه آب استخر، مواد حاصل از واکنش این مواد، بخصوص گندزداها با موادآلی و معدنی موجود در آب خام و مواد دفعی آزاد شده از شناگرها شامل ترشحات بینی، حلقی، پوستی ، کرمها و پمادها و سوسپانسیون تراشه های پوست، مو و چرک،گریس،روغن ها و… که مواد انتقال یافته توسط شناگران به استخرهای شنا می باشد.
ج- آلودگی های میکروبیولوژی: استخرهای خصوصی و عمومی محل مناسبی برای رشد میکرواورگانیزم های بیماریزا می باشند که توسط بعضی شناگران به آب منتقل شده ودر داخل آب و یا در بیوفیلم فیلترها رشد و تکثیر می نمایند.
احتمال انتقال بیماریهای عفونی از طریق استخرها امکان پذیر است، بنابراین افرادی که دچار بیماری هستند، نباید به این مکانها رفت و آمد کنند. از بین بیماری های منتقله از طریق آب استخرها میتوان به تب تیفوئید، دیسانتری، تراخم، لیپتوسپیروزیس، انتقال کرم های حلقوی و دیگر عفونت های پوستی، شیستوزومیازیس، خارش شناگران، بیماری دستگاه تنفسی ، بیماری گوارشی و…. را اشاره کرد. این عوامل بیماریزا را میتوان بصورت آمیب و پروتوزوآ، باکتری، ویروس، قارچ و کرم حاد و انگل دراکثر استخرهایی که فاقد سیستم های تصفیه بهداشتی می باشند، مشاهده نمود .
آلودگی هایی که وارد آب استخر میشوند، میتوانند از طریق پوست خراشیده وارد بدن شوند و ایجاد عفونت کنند. عوامل ایجادکننده زرده زخم و کورک) استرپتوکوک و استافیلوکوک (نیز میتوانند از طریق آب آلوده استخر، منتقل شوند.
شنا یکی از ورزش ها و سرگرمی های بسیار مناسب و لذت بخش برای کلیه افراد در سنین مختلف محسوب می شود. انواع استخرها در مدارس، خوابگاه ها، هتل ها، پارک ها و یا موسسات، وجود دارند.
بنابراین ، اینگونه اماکن بایستی به وسیله یکی از سازمان های ذیربط مورد کنترل و بازدید دقیق قرار گیرد تا خطری از هر نظر متوجه استفاده کنندگان آن نشود و باعث بروز بیماری های پوستی، قارچی، اختلالات روده ای، اسهال، ناراحتی های چشم و گوش نگردد. به هر حال باید سعی شود که آب این اماکن تا حد امکان عاری از میکروب باشد.
در این نوشتار سعی شده است تا نتیجه تحقیقات انجام شده و اطلاعات فنی موجود، در این زمینه ارائه گردد.
پاسخ به این سوال شامل مباحث فنی و بهداشتی زیادی میگردد که مهمترین آنها، به طورخلاصه، در زیر ارائه شده است:
۱- قوانین موجود در ایران از قوانین اروپایی الگوبرداری شدهاست و مربوط به سالیان گذشته میباشد، درصورتیکه قوانین امروز کشورهای پیشرفته نظیر کانادا، استفاده از کلر به تنهایی را ممنوع کردهاند و در آلمان، که از اولین تبیینکنندههای مجموعههای استاندارد برای کیفیت آب آشامیدنی و استخر در سراسر جهان است، سیستم های ازن هستند که به عنوان ضدعفونیکننده برتر انتخاب شدهاند.
۲- به طور متوسط، بدن انسان در حدود نیم لیتر از آب استخر را در هر ساعت جذب می کند. لذا بهترین استخرها در کشورهای پیشرفته، کیفیت آب خود را با استانداردهای آب آشامیدنی منطبق میکنند.
۳- کلر محصولات سرطانزا تولید میکند(تری هالومتانها)، درصورتیکه ازن این موادرا از بین میبرد.
۴- ازن، باکتریها، ویروسها و تکیاختههایی مانند ژیاردیا لامبلیا و ارگانیسمهای کریپتوسپوریدیوم که باعث اسهالهای شدید میشوند و کلر قادر به حذف آنها نیست را از بین میبرد. با باقی مانده ازن حل شده ۰۵/۰ میلی گرم در لیتر یا بالاتر، از کشته شدن تمام باکتری ها، ویروس ها و قارچ ها مطمئن میشوید.
۵- گازهای متصاعد شونده در اثر تزریق کلر، مولد آسم میباشند.
۶- با تزریق ازن، گازهای خورنده زیرساختهای استخر خنثی میشوند.
۷- ازبین بردن بوی کلر در استخر که میتواند منجر به کاهش مصرف انرژی در اثر کاهش زمان روشن بودن فنها گردد.
۸- استفاده از ازن، باعث افزایش عمر مفید فیلترها میگردد.
۹- شواهد پزشکی نشان می دهد که قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی مانند کلر و مشتقات آن و کلرامینها و یا کلروفرم باعث آسیب به اپیتلیومهای تنفسی و ورم غشاء مخاطی مجاری تنفسی و ریه میگردد که هر دو مورد با واکنشهای التهابی شدید همراه است.
۱۰- ازن برخلاف کلر، میزان پی اچ آب را تغییر نمیدهد و درنتیجه نیازی به تزریق مواد شیمیایی تعدیل کننده اسیدیته آب ندارد.
۱۱- ازن در محل تولید میشود و به ذخیرهسازی و حمل و نقل نیاز ندارد.
۱۲- ازن استفادهنشده به اکسیژن تبدیل میشود و باعث رسیدن اکسیژن به نقطه اشباع طبیعی آب میگردد. این امر باعث تمیزتر شدن ، درخشانتر شدن و شفافتر شدن آب استخر میشود.
ازن, آب استخر , اسیدیته آب استخر , مواد شیمیایی , تصفیه , تصفیه آب استخر
کلیه اطلاعات فنی مربوط به ابنیه وتاسیسات باید توسط فرد دارای صلاحیت تهیه شود. تمامی سازه ها باید مطابق با الزامات قوانین ومقررات مرتبط مانند مقررات ملی ساختمان باشد.
از اطلاعات فنی می توان به موادی ذیل اشاره نمود:
ماده ای که به عنوان ضدعفونی کننده آب استخر مورد استفاده قرار میگیرد، باید اهداف زیر را برآورده سازد:
گزینه های خیلی محدودی هستند که به تنهایی بتوانند همه نیازهای بیان شده را برآورده سازند. در سالیان متمادی، کلر، همواره متداولترین نوع ماده ضدعفونی کننده آب استخر محسوب شده است. سایر جایگزین های کلر مانند اشعه ماوراء بنفش و یا ازن، حداقل یکی از شرایط چهارگانه خواسته شده را نمی توانند داشته باشند.
اما مدتهاست که صاحبین و افراد مسئول نگهداری استخرها، به دنبال راه هایی هستند که میزان استفاده از کلر را در استخر کاهش دهند. ازن یکی از بهترین مواد ضدعفونی کننده استخر است که می تواند در کاهش میزان استفاده کلر، نقش اساسی ایفا کند.
دوز ازن تزریقی در استخرها مطابق با استاندارد German DIN 19643 است که دمای استخر در تعیین دوز تأثیر دارد. در این روش در دمای ۲۸ درجه سلسیوس یا ۳۳ تا ۳۵ درجه سلسیوس دوز ازن تزریقی به ترتیب ۸/۰ و ۲/۱ گرم بر مترمکعب است و زمان تماس بین ۳ تا ۱۰ دقیقه در ازن زنی با شرایط نرمال است.
استاندارد German DIN 19643 از چهار بخش تشکیلشده است:
DIN 19643-1:” Treatment of water of swimming pools and baths”- Part 1General
DIN 19643-2: “Treatment of water of swimming pools and baths – Part 2Combinations of process with fixed bed filters and precoat filters
DIN 19643-3 “Treatment of water of swimming pools and baths – Part 3: Combinations of process with ozonization”
DIN 19643-4 “Treatment of water of swimming pools and baths – Part 4: Combinations of process with ultrafiltratio
نحوه تزریق ازن به آب با استفاده از ونتوری یا دیفیوزر صورت میگیرد.
ازن بصورت طبیعی یک گاز است. اما باید وارد آب که یک مایع است شده تا بتواند ضدعفونی و اکسیداسیون را بدرستی انجام دهد.
دو روش اصلی برای تزریق ازن به آب وجود دارد:
– استفاده از دیفیوزر
– استفاده از انژکتور ونتوری
قدیمی ترین روش تزریق ازن، تزریق آن با فشار از کف ستون آب و ایجاد حباب ازن است. در این روش، گاز ازن از زیر یک ستون بلند آب بوسیله “سنگ حباب” و یا لوله ای که چندین سوراخ روی آن ایجاد شده، وارد آب می شود.
نکته مهمی که در این خصوص می بایست در نظر داشت، ارتفاع ستون آب است. برای اثربخشی ازن در آب، ارتفاع ستون آب می بایست بین ۶ تا ۱۰ متر باشد.
از نظر انتقال جرم، در مخازن ذخیره آب که تحت فشار نبوده و اتمسفریک هستند و ارتفاع ستون آب حدود ۶ متر و یا کمتر باشد، تنها ۱۰% ازن بصورت کامل در آب حل می شود. اما اگر مخزن تحت فشار باشد (مثلاً فشار ۵۰ psi)، این نسبت حلالیت به طرز قابل ملاحظه ای افزایش پیدا می کند. در مجموع، مهمترین مشکل این روش، کم حل شدن گاز ازن در آب و خروج بخش عمده ای از ازن می باشد.
اما با توجه به سادگی این نوع تزریق، این روش کماکان در مخازن ذخیره خروجی چاه های آب برای از بین بردن بو و مقادیر جزئی آهن و منگنز، بسیار مورد استفاده قرار می گیرد.
با گذشت زمان و با تشکیل رسوبات روی دیفیوزر تزریق، لازمست تا دیفیوزر تعویض شود.
اساس کار ونتوری، مکش و تزریق گاز به داخل آب در هنگام عبور جریان از داخل اریفیس است. عبور آب در داخل اریفیس باعث ایجاد اختلاف فشار بین ورودی و خروجی و به تبع آن ایجاد مکش برای گاز ورودی است.
در برخی موارد برای تأمین فشار بالای جریان در داخل ونتوری از یک بوستر پمپ اضافه استفاده می شود.